Мектептегі ас мәзіріне мән беру.

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының ұйғарымынша, денсаулық – аурудың және тәндегі кемістіктің жоқтығына ғана емес, физикалық, рухани және әлеуметтік жағдайының жақсы болуына да байланысты. Осы қорытындыға сәйкес, денсаулықтың негізгі көрсеткіштерінің бірі – дұрыс тамақтану. Оның ішінде мектеп оқушыларының дұрыс әрі уақтылы тамақтануы маңызды мәселе. Мектеп оқушысының тамақтануы рационалды және саламатты болуы қажет. Себебі кәмелеттік жасқа дейін ағзаның қалыптасуы жүзеге асады.Ақкөл жалпы орта  мектебінде 1-4 сынып оқушылары түгелдей ыстық тамақпен қамтылып отыр.Төменгі сынып оқу­шыларына арналған сапалы тамақ 336 теңгелік бюджетке сай. Ерекше тәртіп бойынша мектептің ас блоктарына ай сайын 1 рет  бақылау мониторингісі жүргізілді. Жалпы білім беретін мектептерде оқитын оқушылардың тамақтануына қойылатын талаптарды қайта қарау кезінде қызметтердің өнім берушісін таңдау бойынша конкурстың ұйымдастырушысы ретінде мекеме басшысы айқындалған. Сондай-ақ ата-аналар комитеті өкілдерінің, мектеп әкімшілігінің, медицина қызметкерінің және басқа да тұлғалардың қатысуымен тамақтың сапасын мониторингілеу жөніндегі комиссия құрылды.Комиссия мүшелері ас блогін,тамақ ішетін залды,қадағалап бақылады. Бүгінде әр кәсіпкер өндірістік бақылау жүргізу мүмкіндігіне ие. Бұл кәсіпкерге заң бұзушылықтың туу тәуекелін төмендетеді Балалар мен жасөспірімдердің дұрыс және пайдалы тамақтануында фастфуд, тәтті сусындар, кофеиннің көп мөлшері, консерванттар, бояғыштары бар тағамдардың болмауы өте өзекті. Қант және тұзы көп тағамдарды шектеу де өте маңызды. Мектеп оқушыларының таға­мында тұздың ұсынылған мөлшері күніне – 5 грамм немесе 1 шай қасықтан аспауын үнемі қадағаланды. Физио­ло­гиялық қажеттіліктеріне сәйкес келетін, құрамында құнды дәрумендері мол ас мәзірі үнемі қолданыста болды  Қоғамдық денсаулық сақтау комитеті де «бос» калорияға бай фастфудтарға және басқа да өнімдерге қарағанда теңдестірілген ыстық тамақ баланың өсіп келе жатқан организміне әлдеқайда пайдалы екендігін ескертеді. Ыстық тамақ ішетін оқушы оқу материалын жақсы игереді және сабақ аяқталғанша сергек болады, аз шаршайды. Мектеп асханаларында ыстық тамақты чипсымен, кептірілген нанмен, шоколадпен алмастыру балалардың денсаулығына өлшеусіз зиян келтіретінін ескеріп 5-9 сынып оқушылары арасында «Зиянды және пайдалы тағамдар», «Ас мәзірі», «Таңғы ас» тақырыптарында сынып сағаттары өз деңгейінде өтілді.

 

Бір күндік ас мәзірі.

 

.

 

 


Мектептегі ас мәзіріне мән беру.

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының ұйғарымынша, денсаулық – аурудың және тәндегі кемістіктің жоқтығына ғана емес, физикалық, рухани және әлеуметтік жағдайының жақсы болуына да байланысты. Осы қорытындыға сәйкес, денсаулықтың негізгі көрсеткіштерінің бірі – дұрыс тамақтану. Оның ішінде мектеп оқушыларының дұрыс әрі уақтылы тамақтануы маңызды мәселе. Мектеп оқушысының тамақтануы рационалды және саламатты болуы қажет. Себебі кәмелеттік жасқа дейін ағзаның қалыптасуы жүзеге асады.Ақкөл жалпы орта  мектебінде 1-4 сынып оқушылары түгелдей ыстық тамақпен қамтылып отыр.Төменгі сынып оқу­шыларына арналған сапалы тамақ 336 теңгелік бюджетке сай. Ерекше тәртіп бойынша мектептің ас блоктарына ай сайын 1 рет  бақылау мониторингісі жүргізілді. Жалпы білім беретін мектептерде оқитын оқушылардың тамақтануына қойылатын талаптарды қайта қарау кезінде қызметтердің өнім берушісін таңдау бойынша конкурстың ұйымдастырушысы ретінде мекеме басшысы айқындалған. Сондай-ақ ата-аналар комитеті өкілдерінің, мектеп әкімшілігінің, медицина қызметкерінің және басқа да тұлғалардың қатысуымен тамақтың сапасын мониторингілеу жөніндегі комиссия құрылды.Комиссия мүшелері ас блогін,тамақ ішетін залды,қадағалап бақылады. Бүгінде әр кәсіпкер өндірістік бақылау жүргізу мүмкіндігіне ие. Бұл кәсіпкерге заң бұзушылықтың туу тәуекелін төмендетеді Балалар мен жасөспірімдердің дұрыс және пайдалы тамақтануында фастфуд, тәтті сусындар, кофеиннің көп мөлшері, консерванттар, бояғыштары бар тағамдардың болмауы өте өзекті. Қант және тұзы көп тағамдарды шектеу де өте маңызды. Мектеп оқушыларының таға­мында тұздың ұсынылған мөлшері күніне – 5 грамм немесе 1 шай қасықтан аспауын үнемі қадағаланды. Физио­ло­гиялық қажеттіліктеріне сәйкес келетін, құрамында құнды дәрумендері мол ас мәзірі үнемі қолданыста болды  Қоғамдық денсаулық сақтау комитеті де «бос» калорияға бай фастфудтарға және басқа да өнімдерге қарағанда теңдестірілген ыстық тамақ баланың өсіп келе жатқан организміне әлдеқайда пайдалы екендігін ескертеді. Ыстық тамақ ішетін оқушы оқу материалын жақсы игереді және сабақ аяқталғанша сергек болады, аз шаршайды. Мектеп асханаларында ыстық тамақты чипсымен, кептірілген нанмен, шоколадпен алмастыру балалардың денсаулығына өлшеусіз зиян келтіретінін ескеріп 5-9 сынып оқушылары арасында «Зиянды және пайдалы тағамдар», «Ас мәзірі», «Таңғы ас» тақырыптарында сынып сағаттары өз деңгейінде өтілді.

 



Мектептегі тамақтандыру

Ақкөл жалпы орта мектебінде бастауыш оқушыларын және әлеуметтік осал топ балаларын ыстық тамақпен қамту жақсы жолға қойылған.Ыстық тамақпен қамтылған барлық бала саны-485.Оның 443-і бастауыш сынып оқушылары. Оқу жылының басында ата-аналар қоғамы мен мектеп әкімшілігі қатарынан бракераждық комиссия құрылды.2019 жылдың 23 желтоқсан күні комиссия мүшелері дайын және шикі өнімнің сапасын бақылау үшін мониторинг жүргізді.Асханада санитариялық-гигиеналық нормалардың сақталуын тексерді.

Медициналық  жұмыскер С.Ергалиева мен тамақтандыруға жауапты тұлға оқушыларды тамақтандыру кестесін әзірлесіп,оқу жылы бойы  бекітілген апталық мәзір мен перспективалық мәзірін бақылады.СанЕҚ талаптарына сәйкес бракераждық журналдары,денсаулық журналдары жүргізіліп отыр.

Директордың ӘШБ жөніндегі орынбасары Г.К.Букетова мен медициналық қызметкер ас блогындағы жабдықтың тізімін жасаған.Бақылау қорытындысында Санитариялық нормалардың қатаң сақтақталғанын байқадық.2 оқу тоқсаны бойы мектеп бойынша су ішу режимі сақталды.

 

Асханада балалардың ыстық тамақтануы


 

Ас мәзірі талапқа сай

 

Ас блогында құрғақ тамақтар дұрыс сақталуда

 

 

Төрт апталық ас  мәзірі жасақталған

 

 

Қол жуғыш,сүлгілер дайын


Мектептегі тамақтандыру

Ақкөл жалпы орта мектебінде ыстық тамақпен 1-4 сыныптардағы -443 бала,5-11 сыныптардағы аз қамтылған -41 отбасы баласының тізімі дайындалды. Барлығы- 486 бала қамтылып отыр. Мектеп асханасы 2 ғимаратта орналасқан, 52 орындық,буфеттік жүйе қарастырылмаған, су құбыры орталықтан тартылған.аудандық санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау бөлімі санитарлық тексеру жүргізіп,асхананың жұмыс жасау дайындығы анықталып,жұмыс жасауға жазбаша рұхсат берілді. Ыстық тамақтың берілуін қадағалау комиссиясын  құру туралы мектеп директорының 2019 жылдың 31 тамыздағы №178 бұйрығы шығарылды. Ыстық тамақпен қамту үшін жасақталған жоспарға сай 6 б сынып оқушыларына «Зиянды тағамдар» тақырыбына мектеп медбикесімен бірігіп дөңгелек үстел ұйымдастырылды. 7-8 сыныптарында «Тамақтану тәртібі» тақырыбында сынып сағаты өтіліп,жаднама үлестірілді.Сынып сағатының мақсаты-адам денсаулығына тамақ мәзірінің пайдасы туралы айтылды.

 

 

Мектепте балалардың тамақтандыруына бақылау жөніндегі комиссия жұмыс жасайды.

 

 

Ас мәзірі үнемі талапқа сай болды.

 

 

Білім алушылар жекеленген ыдыстардан тамақтанады.

 

 

 

 

Қоймада әр тағамға арналған контейнерлер бар,сонда тамақтар сақталады.

 

 

 

Қолжуғышта су құюлы,майлықтар дайын.

 

 

 

 

Ас залында пайдалы  тамақтану туралы  стендлармен жабдықталған.

 

 

 

 

 

 

 


Ақкөл жалпы орта мектебінде ыстық тамақпен 1-4 сыныптардағы -414 бала,5-11 сыныптардағы аз қамтылған -13 отбасы баласының тізімі дайындалды. Барлығы- 427 бала қамтылып отыр. Мектеп асханасы 2 ғимаратта орналасқан, 52 орындық,буфеттік жүйе қарастырылмаған, су құбыры орталықтан тартылған.аудандық санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау бөлімі санитарлық тексеру жүргізіп,асхананың жұмыс жасау дайындығы анықталып,жұмыс жасауға жазбаша рұхсат берілді. Ыстық тамақтың берілуін қадағалау комиссиясын  құру туралы мектеп директорының 2018 жылдың 28 тамыздағы №161 бұйрығы шығарылды. Ыстық тамақпен қамту үшін жасақталған жоспарға сай 6 б сынып оқушыларына «Зиянды тағамдар» тақырыбына мектеп медбикесімен бірігіп дөңгелек үстел ұйымдастырылды. 7-8 сыныптарында «Тамақтану тәртібі» тақырыбында сынып сағаты өтіліп,жаднама үлестірілді.Сынып сағатының мақсаты-адам денсаулығына тамақ мәзірінің пайдасы туралы айтылды.Мүмкіндігі шектеулі 5 б,в сынып оқушылары Абуев Тілек пен Қожағалиев Ерасыл  үйлеріне және 1 б сынып оқушылары Ғалымжан Сымбат пен Ізбасарұлы Рахатқа барып,тиесілі тамақтары жеткізілді.

 


Мектепте балалардың тамақтандыруына бақылау жөніндегі комиссия жұмыс жасайды.


Ас мәзірі үнемі талапқа сай болды.


Білім алушылар жекеленген ыдыстардан тамақтанады.

 

 

Атырау облысы

Құрманғазы ауданы

Ақкөл жалпы орта мектебі

 

« Пайдалы және зиянды тағамдар»

(сынып сағаты)

 

 

Өткізген: 6 «б» сынып жетекшісі А.А. Джаменова

 

 

 

2018-2019 оқу жылы

 

Тақырыбы: Пайдалы тағамдар мен зиянды тағамдар




Пайдалы тағамдар









6 «б» сыныбында «Пайдалы және зиянды тағамдар» тақырыбында өткізілген сынып сағаттан фото- суреттер